Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r70483weis/nicufilip.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r70483weis/nicufilip.ro/wp-content/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Intrebari frecvente – R:.L:. Nicu Filip nr. 1
Ce este Masoneria?

Francmasoneria (Masoneria) este cea mai mare organizatie caritabila fraterna. Aceasta preda lectii morale si de autocunoastere prin participarea la o progresie ritualistica alegorica.

Francmasoneria este o fraternitate dedicata dezvoltarii spirituale de sine a initiatului. Masoneria transmite acest mesaj printr-o serie de grade progresive de initiere a candidatului. In cele din urma, Maestrului Mason ii sunt date instrumentele metaforice pentru a lucra in continuare si a isi dezvolta intuitia masonica.

Cat de veche este Francmasoneria?

Istoria Francmasoneriei moderne este destul de clara, dar odata ce ne indepartam in timp, inainte de anii 1700, lucrurile par pierdute in negura timpului.

Una dintre frumusetile Francmasoneriei este ca permite membrilor sai sa se gandeasca la o varietate de subiecte neexplorate in mod normal de istoria obisnuita. Unii istorici ai Masoneriei incearca sa explice si sa abordeze conexiunile sau posibilitatile istorice, care sunt adesea trecute cu vederea, in special trecutul recent dar si trecutul istoric mai putin recent.

Francmasoneria de astazi este destul de neschimbata fata de ultimii 300 de ani, si este modelata intr-un sistem care a fost probabil putin schimbat in 450 de ani. Se crede ca aspectele de lucru ale Masoneriei, forma si functia Lojei, vin de la breslele din Renastere si Evul Mediu, de-a lungul timpului atragand un public larg de „zidari” nepracticanti. Aceasta este perioada transformarii fraternitatii de azi dintr-una „operativa” intr-una „speculativa”. Aceste schimbari au evoluat pentru a trasa modul de operare al Lojei moderne de astazi.

Cum si unde a inceput Francmasoneria?

Nu sunt cunoscute inceputurile Francmasoneriei dar este bine documentat faptul ca prima initiere din Anglia a fost cea a lui Sir Robert Moray (scotian celebru al sec. XVII), pe data de 20 mai 1641. Aceasta a avut loc intr-o Loja scotiana langa Newcastle-upon-Tyne in timp ce armata scotiana era in stare de asediu la Newcastle. Sir Robert Moray a fost initiat in cadrul unei reuniuni a Lojii de Edinburgh (Capela Sf. Maria). Cea mai veche inregistrare a unei initieri intr-o Loja engleza este a lui Elias Ashmole in 1646. Francmasoneria organizata a inceput cu fondarea Marii Loji a Angliei pe data de 24 iunie 1717, prima Marea Loja din lume. Irlanda a urmat in 1725 si Scotia in 1736. In conformitate cu o traditie datand 1777, prima Loja Masonica din Franta a fost fondata in 1688 de catre irlandezii Regimentului Regal, care l-au urmat pe James al II-lea al Angliei in exil, sub numele de „La Parfaite Égalité” din Saint-Germain-en-Laye. Toate Marile Loji regulare din lume isi au originea intr-una sau mai multe Mari Loji din Insulele Britanice.

Exista doua teorii principale ale originii Francmasoneriei. In conformitate cu una dintre ele, zidarii operativi care au construit marile catedrale si castele frecventau loji in care discutau aspecte operationale. Ei aveau ceremonii de initiere simple, si pentru ca nu existau certificate, carduri de taxe, carduri de membru, au adoptat semne secrete si cuvinte pentru a putea demonstra ca au fost instruiti masoni atunci cand se mutau dintr-un loc in altul. In jur de 1600, aceste loji operative au inceput sa accepte si masoni neoperativi. Treptat acesti neoperativi au preluat loji si le-au transformat din operative in „libere si acceptate” sau loji „speculative”. O alta teorie este aceea ca, la sfarsitul anilor 1500 si inceputul anilor 1600, a existat un grup interesat de promovarea tolerantei religioase si politice intr-o epoca de maxima intoleranta, atunci cand diferentele de opinie in materie de religie si politica au dus la razboi civil. Prin adoptarea Francmasoneriei, acestia au incercat formarea de oamenii mai buni si constructia unei lumi mai bune. Cum mijloacele de predare in acele zile erau alegoria si simbolismul, ei au luat ideea de constructie ca alegorie centrala pentru a forma sistemul. Principala sursa de alegorie a fost Biblia al carei continut era cunoscut de toata lumea, inclusiv de cei care nu puteau citi. Singura cladire descrisa in detaliu in Biblie era Templul lui Solomon, care a devenit baza ritualului. Organizarea vechilor bresle a furnizat baza administrativa – maestru, supraveghetori, trezorier, secretar -, iar instrumentele zidarilor operativi au oferit o multitudine de simboluri care ilustrau invataturile morale ale Masoneriei.

De ce sunteti o societate secreta?

Nu suntem o societate secreta dar intalnirile Lojei, la fel ca si in cadrul altor organizatii, sunt private si deschise doar pentru membri. Regulile si obiectivele Francmasoneriei sunt puse la dispozitia publicului larg. Locurile de intalnire sunt cunoscute si in multe zone sunt utilizate de catre comunitatea locala pentru diferite activitati, altele decat Francmasoneria.

Majoritatea Masonilor nu vor raspunde la intrebarile despre fraternitate pentru ca ei cred ca se presupune a fi un „secret”. In final, acest fapt este o pierdere pentru fraternitate pentru ca de fiecare data cand cineva pune o intrebare despre Masonerie este o mare oportunitate de a vorbi deschis despre asta. Francmasoneria este mai degraba o Societate cu Secrete, decat o societate secreta, insa acest lucru este la fel de confuz.

Exista aspecte ale Francmasoneriei care sunt pastrate si predate numai celor care trec prin initieri si ceremonii, astfel incat sa fie mentinuta o perspectiva si un sens corecte. Aceste aspecte nu sunt „secrete”, ci cunostinte care trebuie sa fie comunicate intr-un mod specific si concis.

Prin urmare, Francmasoneria nu este o societate secreta ci o societate discreta cu secrete.

Care sunt secretele Francmasoneriei?

Secretele Francmasoneriei sunt modurile traditionale de recunoastere care nu sunt utilizate fara discriminare, ci doar ca un test de membru, de exemplu atunci cand Masonul viziteaza o Loja unde nu este cunoscut.

Este Francmasoneria un organism patriotic?

Da si Nu. Obiectivul Francmasoneriei nu este in mod special incurajarea patriotismului. Cu toate acestea, Francmasoneria promoveaza afinitatea fata de natiunea in care isi are resedinta Francmasonul. Francmasoneria incurajeaza mai mult decat interesul pasiv in dezvoltarea societatii civile si rolurile noastre ca cetateni in ea. Patriotismul afisat este rezultatul acestui interes in bunastarea societatii in sine.

Fraternitatea incurajeaza puternic respectarea principiilor si legilor tarii in care traieste Masonul.

De ce Francmasoneria nu admite femei?

In mod traditional, Francmasoneria a fost restransa doar barbatilor. Pietrarii timpurii au fost toti de sex masculin iar atunci cand a inceput organizarea Francmasoneriei pozitia femeii in societate era diferita de cea de astazi. In cazul in care femeile doresc sa se alature Francmasoneriei, exista Mari Loji limitate numai femeilor.

In cea mai mare parte a lumii, predomina Masoneria denumita „Regulara”, care este in esenta un colectiv de Mari Loji care au ajuns la un acord de recunoastere reciproca. In cadrul acestui acord, exista o prevedere ca „Francmasoneria Regulara” este doar masculina.

De ce se spune ca Francmasoneria este o practica „rituala”?

Utilizarea cuvantului ritual este pentru a descrie practica ritmica a aceleiasi ceremonii intr-un moment anume. Adesea exista o conotatie a ceva sinistru. Dimpotriva, ritualul este menit sa indice faptul ca gradele reprezinta o modalitate stabilita pentru a transmite cunostintele Fraternitatii intr-o repetitie.

Acest lucru inseamna ca aceeasi ceremonie este practicata cu fiecare aspirant astfel incat fiecare om este supus aceleiasi experiente creand o senzatie unificatoare comuna.

Nu este in neregula acest ritual intr-o societate moderna?

Nicidecum. Ritualul este o experienta comuna care reprezinta linatul dintre membri. Utilizarea dramei, alegoriei si simbolismului impresioneaza principiile si invataturile in mintea fiecarui candidat mai ferm decat in cazul in care acestea i-ar fi fost pur si simplu transmise intr-un mod modernist.

De ce barbati in toata firea umbla cu pantalonii suflecati?

Este adevarat. Candidatii trebuie sa isi suflece pantalonii pe parcursul ceremoniilor atunci cand ei sunt admisi in ordin. Scos din context, acest lucru poate parea amuzant, dar, ca multe alte aspecte ale Masoneriei, are o semnificatie simbolica.

De ce fac juraminte Francmasonii?

Noii membri jura solemn cu privire la comportamentul lor in Loja si in societate.

De asemenea, fiecare membru jura sa pastreze confidentialitatea metodelor traditionale prin care dovedeste ca este Mason, metode pe care l-ar folosi atunci cand viziteaza o Loja unde nu este cunoscut.

Francmasonii nu jura loialitate unii fata de altii sau fata de Francmasonerie. Francmasonii promit sa-i ajute pe altii in la nevoie, dar numai in cazul in care ajutorul nu intra in conflict cu obligatiile lor fata de Dumnezeu, de lege, de familia lor sau de responsabilitatile lor ca cetateni.

De ce contin „obligatiile” Masonice sanctiuni ingrozitoare?

Acest fapt nu mai este de actualitate. Cand ritualul masonic era in curs de dezvoltare la sfarsitul anilor 1600 si inceputul anilor 1700 era ceva normal ca juramintele (juridice si personale) sa includa sanctiuni fizice, iar Francmasoneria a urmat pur si simplu aceasta practica.

Cu toate acestea, in Francmasonerie, pedepsele fizice au fost intotdeauna simbolice si nu s-a facut niciodata uz de ele. Dupa lungi discutii, s-a renuntat la ele in 1986.

Este de asteptat ca Francmasonii sa prefere Masoni in detrimentul altora?

Absolut nu. Asta ar fi un abuz al calitatii de membru si face obiectul disciplinei masonice. La intrarea in Francmasonerie fiecare candidat declara fara echivoc ca el nu se asteapta la nici un castig material din partea Fratiei. In diferite etape, pe parcursul ceremoniilor si atunci cand este admis in Loja, Masonului i se reaminteste ca incercarea de a obtine castig material sau tratament preferential pentru sine sau pentru altii reprezinta un abuz al calitatii de membru Mason care nu va fi tolerat.

Cartea Constitutiilor, pe care fiecare Mason o primeste, contine norme stricte care reglementeaza abuzul calitatii de membru putand duce la sanctiuni care sa varieze de la suspendarea temporara la expulzare.

De ce sunt „Dragostea Frateasca, Intrajutorarea si Adevarul” atat de importante?

Aceste trei virtuti, „Dragostea Frateasca, Intrajutorarea si Adevarul”, reprezinta fundatia pe care este construita Francmasoneria.

Dragostea frateasca, este manifestata pentru intreaga omenire si, in special, pentru alti masoni. Intrajutorarea, in care fiecare Mason are obligatia sa aline necazul oricarui Maestru Mason, daca poate sa o faca, atat cat ii sta in putinta. Masonul trebuie sa actioneze caritabil fata de societate, atat din punct de vedere economic, cat si, fizic, si mental. Adevarul, este reprezentat de Divin, in multitudinea si diversitatea sa, asa cum este inteles de catre toti oamenii.

Nu este adevarat ca Masonii au grija doar de alti Masoni?

Nu. Din primele sale zile, Francmasoneria a fost implicata in activitati caritabile. Inca de la inceputurile sale, Francmasoneria a oferit suport, nu numai pentru vaduvele si orfanii Francmasonilor, dar si pentru multi altii in cadrul comunitatii.

In timp ce unele organizatii Masonice de caritate satisfac in mod specific, dar nu exclusiv, Masoni sau persoane aflate in intretinerea acestora, altele fac subventii in mod semnificativ la organizatii non-Masonice.

De ce are Francmasoneria un simbolism ciudat, precum craniul?

Craniul si oasele, sau in mod specific craniul (sau capul de mort) este de fapt simbolul mortii, fiindca nimeni nu poate evita moartea si toti suntem egali in fata ei. Acest lucru este mai mult un mijloc pentru a ne reaminti ca, indiferent de statutul nostru in viata, bogat sau sarac, toti avem aceeasi soarta, si ca scopul nostru este sa facem aceasta lume mai buna pentru toti.

Sensul acestui simbol este ca toti Masonii trebuie sa participe la eforturile noastre nobile, si anume, dragostea frateasca, intrajutorarea si adevarul.

Cat costa sa fii Mason?

Aceasta variaza de la Loja la Loja, dar toti cei care doresc sa se alature pot gasi Loja potrivita. In momentul aderarii, exista o taxa de initiere si un sort de cumparat. Membrul Mason plateste o taxa (abonament) lunara sau anuala reprezentand costul calitatii de membru si costurile administrative pentru operarea Lojei. In mod normal, dupa Tinuta se organizeaza a agapa al carei cost poate fi inclus in abonament sau poate fi platit separat.

Donatiile in scop caritabil sunt in intregime la latitudinea Masonului, totdeauna insa fara a isi prejudicia alte responsabilitati pe care le are.

Ce se intampla in Loja la o reuniune Masonica?

Ca in orice asociatie exista anumite proceduri administrative – stenograme ale ultimei reuniuni, propuneri si scrutine pentru noi membri, discutarea si votarea aspectelor financiare, alegerea de oficierilor, noutati si corespondenta. Au loc ceremonii pentru admiterea noilor membri, instalarea anuala a Maestrului Venerabil si numirea noilor oficieri, etc.

Ceremoniile pentru admiterea un nou membru au doua parti – o usoara instructie dramatica in principiile si lectiile specifice Lucrarii Masonice, urmata de o prelegere in care sunt precizate indatoririle candidatului.

Sunt obligatorii reuniunile?

Nu. Nici o intalnire nu este „obligatorie”. Odata ce un candidat a fost ridicat la gradul de Maestru Mason (gradul al 3-lea), participarea este complet voluntara. Mai mult de atat, un Mason nu este obligat sa mearga doar la Loja lui odata ce a obtinut toate cele 3 grade si a atins un anumit nivel de competenta. Ca membru cu drepturi depline, Maestrul Mason poate sa mearga la orice Loja sau reuniune Masonica in cadrul obedientei sale.

Totusi, atunci cand viziteaza alte Loji trebuiesc indeplinite anumite protocoale.

In mod ideal, odata ce a trecut prin toate gradele, exista credinta ca noul membru va dori sa participe la intalniri regulate si sa isi aduca contributia la organizarea si dezvoltarea Ordinului Masonic atat cat ii permite timpul.

Cate grade exista in Francmasonerie?

Francmasoneria este formata din cele trei grade de baza ale „Lucrarii Masonice” (Ucenic, Companion si Maestru Mason), completate de Royal Arch.

Exista multe alte grade masonice si Ordine, numite „suplimentare” deoarece acestea se adauga la baza Lucrului si a cunostintelor gradului Royal Arch. Ele nu sunt de baza pentru Francmasonerie dar o suplimenteaza prin interpretarea si ilustrarea principiilor enuntate in Lucrarea Masonica si Royal Arch. Unele dintre aceste grade suplimentare sunt superioare numeric gradului al treilea, dar acest lucru nu afecteaza faptul ca acestea sunt suplimentare si in nici un fel superioare Lucrarii Masonice.

Rangurile reprezentate de gradele suplimentare nu constituie o opozitie Lucarii sau Royal Arch.

Ce inseamna „a face din oameni buni, mai buni”?

A face din oameni buni, mai buni, este o rafinare a scopului experientei masonice. Ritualul si ceremonia servesc pentru a transmite invatatura anumitor lectii morale si amplifica reactia individuala la un nivel superior propriei fiinte.

Lectiile sunt lucruri probabil deja auzite sau invatate in societatea morala. Ceea ce le face unice Francmasoneriei este ca acestea sunt prezentate intr-un format si un context specifice.

Exista subiecte despre care nu se discuta in Loja?

Datorita faptului ca Francmasoneria nu se preocupa nici de religie si nici de politica, in Loja este interzisa orice discutie legata de aceste subiecte.

Acesta este un paradox ciudat pentru ca, in mod fundamental, Francmasoneria promoveaza conexiunea individuala cu Divinitatea, dar ne avertizeaza sa nu promovam o religie sau alta. Despre alte subiecte cum ar fi munca, familia, afacerile sau alte interese se vorbeste deschis construind astfel legaturile noastre fraterne.

In realitate, paradoxul este un echilibru armonios. Motivul pentru care nu se permit discutiile politice sau religioase este unul ideal. Practica Francmasonica promoveaza ca idee de baza un fel de filosofie ecumenica de toleranta. Ea nu sugereaza ca un sistem politic sau religios este bun sau rau.

Membrilor Ordinului le este interzis – sub sanctiunea iregularitatii masonice – sa dezbata sau sa se angreneze in dispute pe teme politice sau religioase.

Este Francmasoneria o religie sau un rival pentru religie?

Categoric nu.

Francmasoneria impune credinta in Divinitate iar principiile sale sunt comune multora dintre religiile lumii. Francmasoneria nu incearca sa inlocuiasca religia sau sa se substituie ei. Ea se adreseaza practicantilor oricarei religii, acestia avand deplina libertate de a-si urma nestingheriti credinta si de a considera Cartea Sfanta ca standard infailibil al adevarului.

Francmasoneria trateaza relatiile dintre barbati. Religia trateaza relatia dintre barbat si Dumnezeul sau.

Conditia esentiala pentru admiterea in Francmasonerie este credinta in Divinitate. Modul de exprimare al acestei credinte este la latitudinea fiecaruia.

De ce in loc de Biblie se face referire la Cartea Legii Sacre?

Pentru majoritatea Francmasonilor Cartea Legii Sacre este Biblia. Exista insa multi Francmasoni care nu sunt crestini, iar pentru acestia Biblia nu reprezinta Cartea Sfanta sau Sacra. Ei vor jura pe cartea considerata sacra de catre religia lor.

Biblia va fi intotdeauna prezenta intr-o Loja romana, dar cum ordinul primeste barbati de diferite credinte, Biblia este numita Cartea Legii Sacre. Astfel, atunci cand in ceremonie se face referire la Cartea Legii Sacre, pentru un crestin aceasta este Biblia, iar pentru ceilalti participanti va fi cartea sfanta a religiei lor.

De ce il denumiti pe Dumnezeu, Marele Arhitect?

Francmasoneria se adreseaza celor care cred in Dumnezeu. Apartenenta sa include crestini, evrei hindusi, sikh, musulmani si altii. Utilizarea de denumiri comune membrilor, cum ar fi Marele Arhitect previne dizarmonia.

Marele Arhitect nu este un anumit zeu /dumnezeu masonic sau o incercare de a combina toate zeitatile intr-una singura. Astfel, oameni de religii diferite pot coexista fara ca ei sa se simta ofensati in vreun fel.

Care este pozitia Bisericii referitor la Francmasonerie ?

In biserica exista factori care inteleg gresit Francmasoneria si confunda ritualurile seculare cu liturghia religioasa.

Desi Biserica Ortodoxa a criticat ocazional Francmasoneria, exista consternare datorita faptului ca Biserica a atacat Masoneria, o organizatie care a incurajat intotdeauna membrii sai sa fie activi in religia lor.

Multi dintre slujitorii Domnului au fost si sunt Francmasoni.

Nu este Francmasoneria doar un alt grup de presiune politica?

Categoric nu.

In timp ce individual Francmasonii vor avea propriile lor opinii politice, Masoneria ca ordin nu isi va exprima parerea asupra acestui aspect. La reuniunile masonice discutiile politice au fost intotdeauna interzise, sub sanctiunea iregularitatii masonice.

Nu exista grupuri masonice implicate in politica?

Exista grupuri care se auto-denumesc francmasoni si care se implica in probleme politice.

Aceste grupuri nu sunt recunoscute de alte Mari Loji care urmeaza principiile de baza ale Francmasoneriei si interzic discutiiile politice si religioase la intalnirile lor, sub sanctiunea iregularitatii masonice.

Francmasoneria este un Ordin international?

Numai in sensul in care Francmasoneria exista in intreaga lume libera. Fiecare Mare Loja este suverana si independenta, dar in acelasi timp, desi urmeaza aceleasi principii de baza, poate avea moduri diferite de a le transmite mai departe. Nu exista un organism international care conduce Francmasoneria.

Care este relatia dintre Francmasonerie si grupuri ca Orange order, Odd Fellows, etc.? Nici una. Exista numeroase ordine fratesti si societati de prietenie ale caror ritualuri, insemne si organizare sunt similare in unele privinte Francmasoneriei. Acestea nu au nici un fel de legaturi formale sau informale cu Francmasoneria.

De ce poarta Masonii insemne?

Purtarea insemnelor (regalia) este motivata atat istoric cat si simbolic. La fel ca si o uniforma, insemnele servesc pentru a indica membrilor rangul in interiorul Ordinului Masonic.

Ce este Masoneria Ezoterica?

Masoneria Ezoterica este explorarea personala in unele dintre zonele mai putin cunoscute ale societatii fraterne. Unele dintre aceste aspecte includ dezvoltarea personala, spiritismul, misticismul, si asa mai departe; poate include aspecte ale istoriei sale de obicei uitate de catre istorici sau participanti. De asemenea, acestia investigheaza linii de gandire religioasa care exista pe marginea doctrinei cunoscute. Investigatia nu inseamna ca ei lucreaza pentru a dovedi (sau infirma), un aspect sau altul, dimpotriva, partea ezoterica a Masoneriei urmareste sa descopere surse suplimentare de intelepciune si intelegere.

Interesul in Masoneria esoterica a inceput sa creasca. Nu ca preocuparile esoterice au disparut vreodata, dar cu siguranta, anumite aspecte au inceput sa prezinte un real interes. Priveste aspectele legate de rezonanta personala cu simbolurile Francmasoneriei si ajuta la dezvoltarea credintei noastre. Ea poate fi plina de satisfactii si impliniri.

Dar ezoterismul nu reprezinta strict ceea ce este Masoneria, ci este doar un aspect al acesteia.

N.B. – Cuvantul „ezoterism” isi are originea in cuvantul francez „ésotérisme„. In limba romana, atat ezoterism cat si esoterism sunt considerate variante corecte si acceptate, conform DEX online.

Pot parasi Masoneria odata ce am devenit Mason?

Da. Cu toate acestea, cunostintele dobandite vor dainui totdeauna, pentru tot restul vietii. Nimic in afara de legatura frateasca din interiorul Fratiei nu creaza obligatia de a ramane Mason.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search