c

1914 – 2008

„Convocarea și instalarea mea ca Mare Maestru, voiesc a fi în 24 ianuarie, când  sărbătorim Unirea Principatelor Române din 1859, la care noi fraţii am avut o contribuţie însemnată. Cred că iubindu-mi țara trebuie să practic cultul trecutului, al istoriei, cult pe care să îl cunoaştem, sa îl omagiem și pentru care, să păstrăm o vie recunoştinţă înaintaşilor noştri”.

Ilustrul Frate Nicu Filip, a reaprins Lumina Masonica in Romania, fiind primul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, ales prin consens dupa Revolutia din Decembrie 1989.

Pentru a-l cunoaste mai bine pe Fratele nostru, Nicu Filip trecut la Orientul Etern va invitam sa lecturati marturiile unui ilustru Frate care a fost partas la reaprinderea luminii masonice in Romania.

„A doua zi după revoluţia din 1989, acasă la fr:. Nicu Filip, au venit fraţii din generaţia lui şi anume: Costică Bărbulescu, Dinu Roco, Gheorghe Cercel, Edmond Nicolau, s.m.d., toţi iniţiaţi înainte de 1945.S-au luat în braţe şi au început să plângă ca nişte copii, pentru că nu mai credeau vreodată să fie liberi, să revadă masoneria liberă în România.

Mamiţa, soţia fr:.Nicu Filip, a luat un cearceaf, l-a rupt bucăţi, iar din tivul acestuia a făcut băierile şi aşa s-au făcut primele şorţuri masonice pe care şi le-au încins fraţii prezenţi atunci.

A fost un moment de mare emoţie, cu o însemnătate iniţiatică dintre cele mai profunde şi mai sacre, unice şi de neuitat, care a marcat trecerea de la întuneric la lumină şi oprirea prigoanei asupra masonilor şi masoneriei.

Trebuie să nu se uite, ca în cei 45 de ani de noapte roşie, ani de sârmă ghimpată, masonii au fost arestaţi în cele mai de temut puşcării comuniste, averile confiscate, mulţii trecând atunci la Orientul Etern, fără să-şi mai vadă vreodată familiile.

Deci redeşteptarea, punctul zero, primul şi cel mai important moment din istoria masoneriei române, este acela al reunirii în prima ţinută masonică din decembrie 1989, când masonii au reluat contactul între ei şi au început apoi să se organizeze în loji masonice, etc.

Al doilea moment îl constituie perioada din 1989 şi până în 1993, când au fost constituite cele 3 loji fondatoare cu ajutorul Marelui Orient al Italiei şi anume: Loja Concordia, Loja Delta Dunarii şi Loja Nicolae Balcescu, care au fost conduse de Nicu Filip, care au stat la baza constituirii Marii Loji Naţionale din România.La Paris, Marcel Schapira a constituit şi el 3 loji masonice: Steaua Dunării, Romănia Unită şi Solidaritatea. S-au făcut iniţieri masonice foarte multe, despre care nu se mai ştie nimic, Marele Registru Masonic de atunci practic a dispărut, prin grija serviciilor, care au avut ordin să  şteargă orice urmă a iniţierilor făcute în primii 3 ani după 1989.”

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search